Ochota na coś słodkiego? Sernik? To wcale nie musi być tak trudne! Sama zobacz!
Przygotuj:
25 dkg twarogu sernikowego, zmielonego
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
2 łyżki mleka
1 jajko
sól
Rozgrzej piekarnik do 150C. Ser wrzuć do miksera i mieszaj wolno przez 2 minut. Dodaj cukier i miksuj dalej przez kolejne 2 minuty.
Skrobię i sól wymieszaj w misce, dodaj mleko, jajko, ubijaj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj tę masę do sera i miksuj wolno przez ok. 4 minuty do uzyskania gładkiej, płynnej konsystencji.
Przelej ciasto do formy i piecz przez 15 minut. Po tych 15 minutach potrząśnij delikatnie tacką, sernik powinien być twardszy na brzegach i bardziej płynny pośrodku. Jeżeli tak jeszcze nie jest, daj ciastu kolejne 5 minut, a nawet kolejne 5, jeśli ciągle jest jeszcze zbyt płynne. (Pamiętaj jednak, ze to płynny sernik, nie spal go za bardzo;))
Teraz sernik musi już tylko ostygnąć. Dla urozmaicenia możesz go podawać jak na zdjęciu, z kruchymi ciastkami i owocami.
Życzymy smacznego!
Komentarze