Facebook Zszywka.pl RSS

Poleć Znajomym

Piątkowa PIZZA bez mąki! | już nie musisz jej sobie odmawiać!

  |   Redakcja

 

 

 

 

 

Piątkowa PIZZA bez mąki! | już nie musisz jej sobie odmawiać!

 

Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis DIETETYCZNIE SIOSTRO z frytkami z selera, które ogromnie Wam posmakowały. Kto jeszcze nie próbował niech zajrzy TUTAJ.

 

Dzisiaj mamy dla Was kolejny smakołyk, którego zazwyczaj musimy sobie odmawiać (tak jest o pizzę chodzi!).

Zbyt częste jedzenie pizzy nie wpływa korzystnie na nasze sylwetki. Jednak by przełamać stereotyp typowej pizzy - bomby kalorii mamy dla Was kolejny przepis od DIETETYCZNIE SIOSTRO, zobaczcie w jaki sposób możecie zastąpić mąkę FASOLKĄ!

 

 

 

 

 

 

Poszczególne gatunki fasoli bardzo się różnią, ale wszystkie mają bardzo dużą zawartość białka roślinnego, które z powodzeniem może zastępować zwierzęce. Ponad to czerwona fasola jest bogata w potas, wapń, fosfor i dobroczynny dla mężczyzn cynk. Zawiera również substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych. Ma jednak tez wady - powoduje wzdęcia i gazy, dlatego powinny jej unikać kobiety w ciąży, karmiące i dzieci. Fasolka szparagowa jest zdecydowanie bardziej lekkostrawna.

Fasolę należy gotować w tej samej wodzie, w której się moczyła, aby nie tracić cennych wartości odżywczych. Mocz 12 godzin a potem gotuj do miękkości.

 

 

 

Składniki:


na blat do pizzy

  • 195g zmielonej czerwonej fasoli - u mnie z puszki
  • 2 jajka od szczęśliwej kurki
  • Cebula
  • Ząbek czosnku
  • 60g skrobii kukurydzianej
  • 35g zmielonego siemienia lnianego
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Sól, pieprz, oregano

 

na pizzę

  • SOS POMIDOROWY (TUTAJ przykładowy przepis na sos)
  • Ser żółty (odrobinka - tym bardziej można sobie darować ;) )
  • 4 pieczarki
  • 10 pomidorków daktylowych
  • Cebula

 

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie

Fasolę z puszki płuczemy i mielimy. Do tego dodajemy resztę składników, pokrojoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy na jednolitą masę. Pieczemy w sylikonowej foremce na 180 stopni przez 35-45 minut. Studzimy całkowicie i wtedy wypiek możemy podzielić na dwa blaty do pizzy.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sos przygotowujemy tak jak w przepisie z tym, że dodajemy oregano. Pieczarki i cebulkę podduszamy na patelni bez tłuszczu i lekko solimy. Ingrediencje nakładamy na blat do pizzy i pieczemy na 190 stopni przez 15-20 minut.

 

 

 

 

 

 

 

Powiem tak - w przypadku mega ochoty na pizzę podczas diety można się tym przepisem śmiało ratować. Jest to zdecydowanie substytut i tak to należy traktować. Pizza jest podobna do prawdziwej z uwagi na to co na niej leży i na cudny zapach oregano połączony z aromatem pomidorów. Daje radę ;)

 

 

Smacznego!

 

 

Źródło

 

Komentarze

Do góry