Facebook Zszywka.pl RSS

Poleć Znajomym

Tarta z klopsami, cukinią i puree z marchewki!

  |   Jagna

 

W weekendy zazwyczaj pojawia się u mnie tarta, chociaż czasem zdarza mi się zaburzyć stały rytm jej przygotowywania:)

 

 

Lubię ją, bo to wersja bez jajeczna, zatem mniej składników i mniej roboty, a nie ujmuje to jej w smaku.
 

Mała uwaga...nigdy nie kupujcie gotowego mięsa mielonego w sklepie, proponuję albo zrobić to samemu w maszynce do mielenia, ale jeśli takiej nie posiadacie, to prawie we wszystkich sklepach można o zmielenie na miejscu poprosić.
 

Jeśli ktoś woli wersję wegetariańską, wystarczy zrezygnować z przyrządzenia klopsów, a w zamian za to można dodać kleks jogurtu greckiego.
 

Mama Ala zachwalała z pełnymi ustami, mi również baaaardzo smakowało, więc nic innego mi nie zostało jak namówienie Was do "popełnienia" swojej tarty:)

 

składniki:

 

  • 100g masła do tarty i łyżka do smażenia klopsów
  • 300g mąki i odrobinę do obtoczenia klopsów
  • 1/2 szkl. mleka
  • sól
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • jedna duża cukinia
  • 4 małe marchewki
  • pieprz cayene
  • 300g mięsa zmielonego
  • jajko
  • pieprz
  • mała cebula
  • słnonecznik łuskany

 

przygotowanie ciasta na tartę:

 

Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i miękkim masłem, później dodajemy mleko i zagniatamy, jeśli ciasto będzie rzadkie, dodajemy więcej mąki.
Wałkujemy bardzo cienko i wkładamy do formy na tartę, wyścieloną papierem do pieczenia.
Robimy dziurki widelcem.

 

 

przygotowanie tarty:

 

Mięso mielone mieszamy z solą, pieprzem, jajkiem, pokrojoną i zeszkloną cebulą na maśle i odrobiną mąki jeśli masa mięsna jest za rzadka. Robimy kulki, obtaczamy w mące, i wrzucamy do gotującej sę wody. Wyjmujemy gdy klopsy wypłyną na wierzch i pogotują się jeszcze przez ok. 2 min.


 

Żeby skórka klopsów była ładnie zarumieniona, należy klopsy usmażyć na patelni, na maśle.
Marchewkę obieramy, kroimy na małe kawałki i gotujemy do miękkości w wodzie osolonej z odrobiną cukru. Następnie miękką marchewkę blendujemy, dodajemy do niej szczyptę pieprzu cayene i dokładnie mieszamy.
Puree z marchewki kładziemy na tartę, a później dokładamy krążki cukini, solimy i pieprzymy.

 

 

 

Tartę bez klopsów, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na ok. 20 min.

Po 20 min. kładziemy na tartę klopsy, pieczemy jeszcze ok. 10 min.
Po wyjęciu tarty, posypujemy ją słonecznikiem.

 

Smacznego :)

Więcej znakomitych przepisów znajdziecie na Dealcooking! 

Komentarze

Do góry