NIGDY nie jedz tego na śniadanie!
Jesz owsiankę na śniadanie? Ta zwykła, klasyczna, zrobiona w domu jest świetną zdrową opcją na energetyczne śniadanie.
ALE!! Gotowe owsianki, płatki owsiane w jednorazowych opakowaniach czy „klasyczna” owsianka na sklepowych półkach są jednym z najgorszych wyborów śniadaniowych.
Spojrzałam na skład owsianki Nesvita, Fitella oraz Kupiec „Coś na ząb”.
W zależności od smaku, znajdują się tam takie składniki:
- cukier – już na drugim miejscu po płatkach owsianych. Znaczy to, że cukier jest drugim z dominujących składników. Chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego to nie jest dobrze....
- syrop glukozowo – fruktozowy – jeszcze gorsza opcja niż sam cukier...
- tłuszcz roślinny – po co w ogóle dodawać go do owsianki?!
- Skrobia ziemniaczana modyfikowana
- Maltodekstryna – emulgator, spulchniacz i stabilizator
- lecytyna sojowa – emulgator
- aromaty identyczne z naturalnymi.
Natomiast w gotowej owsiance dostępnej w lodówkach:
Owsianka stanowi tylko 6% produktu, reszta to:
- mleko pasteryzowane
- cukier
- sól
- jaja w proszku
- mączka chleba świetojańskiego – substancja zagęszczająca
- karagen – stabilizator
Taka owsianka nie dostarczy nam niezbędnych składników, ale za to podniesie bardzo poziom cukru we krwi, przez co trzustka wydzieli dużą ilość insuliny i doprowadzi do hipoglikemii. Stajemy się śpiący, nie możemy się skupić i.... znów jesteśmy głodni. Owsianki „instant” są przygotowywane w bardzo wysokich temperaturach, przez co są pozbawione ważnych witamin i minerałów.
Zamiast kupnej wersji, przygotujmy swoją!!
Moja wersja ma:
- płatki owsiane
- otręby owsiane
- otręby żytnie
- otręby pszenne
- zarodki przenne
- siemię lniane
- orzechy
- owoc
- stevia,
To wszystko zalane jogurtem – PYCHA!
A jakie są Wasze opcje na poranną owsiankę?
Źródło - Dieta i Fitness
Komentarze