Ciasteczka kokosowo-owsiane | Coś dla łasuchów
Przepis pochodzi z genialnego bloga KREW I MLEKO, który szczerze polecamy!
"Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru trzcinowego (następnym razem dam mniej)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1,5 szklanka wiórków kokosowych
Masło ubiłam z cukrem na puszysty krem, dodałam jajko oraz esencję waniliową i wymieszałam. Dodałam mąkę, proszek do pieczenia, sól, płatki owsiane i kokos i ponownie dokładnie wymieszałam. Powstała gęsta, dość lepka masa.
Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia, a z masy formowałam kulki, które następnie nieco spłaszczyłam (lubię takie grubawe ciastka. Póki są świeżę mają właśnie ten miękki, ciągnący środek. Potem twardnieją, ale nadal są pyszne i chrupiące i świetnie nadają się do moczenia w gorzkiej herbacie).
Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 12 minut."
My już wypróbowaliśmy i z całą pewnoscia mozemy stwierdzić, ze to jedne z lepszych ciasteczek owsianych! :)
Komentarze