Facebook Zszywka.pl RSS

Poleć Znajomym

Liguid cheesecake - prosty przepis na smaczne ciacho

  |   Redakcja

 

Ochota na coś słodkiego? Sernik? To wcale nie musi być tak trudne! Sama zobacz!

 

Przygotuj:

25 dkg twarogu sernikowego, zmielonego
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
2 łyżki mleka
1 jajko
sól

Rozgrzej piekarnik do 150C. Ser wrzuć do miksera i mieszaj wolno przez 2 minut. Dodaj cukier i miksuj dalej przez kolejne 2 minuty.

Skrobię i sól wymieszaj w misce, dodaj mleko, jajko, ubijaj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj tę masę do sera i miksuj wolno przez ok. 4 minuty do uzyskania gładkiej, płynnej konsystencji.

Przelej ciasto do formy i piecz przez 15 minut. Po tych 15 minutach potrząśnij delikatnie tacką, sernik powinien być twardszy na brzegach i bardziej płynny pośrodku. Jeżeli tak jeszcze nie jest, daj ciastu kolejne 5 minut, a nawet kolejne 5, jeśli ciągle jest jeszcze zbyt płynne. (Pamiętaj jednak, ze to płynny sernik, nie spal go za bardzo;))

 

Teraz sernik musi już tylko ostygnąć. Dla urozmaicenia możesz go podawać jak na zdjęciu, z kruchymi ciastkami i owocami.

 

Życzymy smacznego!

 

Komentarze

Do góry