Facebook Zszywka.pl RSS

Poleć Znajomym

Zdrowe sosy do sałatek - PYCHA!

  |   Dieta i Fitness

 

 

 

 

 

Zdrowe sosy do sałatek - PYCHA!

 

 

Wszelkie gotowe sosy w sklepach należy od razu odłożyć. Nie mają one żadnych składników, które działałyby na nasz organizm pozytywnie.
O czym musimy pamiętać? O tym aby nie bać się olejów – ale tylko tych zdrowych. Nie mówię o jakiś wielkich ilościach, ale o np. Łyżce. Wiele osób jest na diecie beztłuszczowej. Niestety nie jedzą nawet oliwy z oliwek albo oleju lnianego. NIC! Nie wiedzą nawet jaką krzywdę sobie robią. A może i wiedzą… po złym samopoczuciu.

 

Olej dodawany do sałatek zmiękcza warzywa, przez co ułatwia trawienie. Nadaje także temu lekkiemu daniu subtelny smak.
Szczególnie zdrowa jest oliwa z oliwek, która zawiera sporą dawkę witamin i minerałów, a także jest dobrze przyswajalna przez nasz organizm. Nawet lepszym wyborem jest olej lniany. Ma on bardzo dużo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz dużo kwasów omega 3 (prawie 60% składu). Powinniśmy spożywać kwasy omega 3 do omega 6 w takich proporcjach – 1:3. A niestety dzisiejsza dieta jest dużo bardziej obfita w kwasy tłuszczowe omega 6 (nawet 1:20). Co przyczynia się do powstawania stanów zapalnych w naszym organizmie. Dlatego polecam olej lniany jako świetny dodatek do sałatek. Trzeba jedynie pamiętać, że można go spożywać tyko na zimno i trzymać w lodówce maksymalnie 3 miesiące.

Aby sos do sałatki był lekko słodkawy, zamiast syropu fruktozowego, dodawanego do gotowych sosów, można dodać szczyptę STEVII. Jest to ekstrakt z naturalnych liści stevii. Bardzo zdrowy, bardzo smaczny i wreszcie dostępny w Polsce.

Jeśli nie macie stevii, dobrym wyborem jest organiczny syrop z agawy albo syrop klonowy. Mają one mniejszy indeks glikemiczny (nie wzrasta tak cukier we krwi), niż miód czy cukier. Jeśli chodzi o syrop z agawy to zawiera on spore ilości inuliny – naturalnego probiotyku, który powoduje wzrost korzystnej flory przewodu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu oraz lipidów. Inulina jest błonnikiem. Usprawnia działanie układu pokarmowego.

 

 

 

 

a teraz przepisy...

 

Moim ulubionym sosem do sałatek jest bardzo prosty sos na bazie jogurtu i octu balsamicznego. Wymyśliłam go kiedyś, gdy nie chciało mi się robić jakiś wyszukanych sosów. Robi się go minutę, jest smaczny, zdrowy i nie tuczący (ma mało tłuszczów). Jego zaletą jest również to, że jest dość zwięzły, więc nie oddziela się od niego woda. 

Oto przepis:

- 250 ml jogurtu naturalnego (1-2%)
- ok. 50 ml octu balsamicznego
- łyżka oliwy z oliwek
- zioła prowansalskie
- szczypta stevii
- sól, pieprz

Wymieszać i gotowe! :)


 


Sos musztardowy:

- 50g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki musztardy (według własnego wyboru)
- łyżeczka musztardy francuskiej (aby widać było kuleczki gorczycy w sosie)
- parę kropli cytryny
- łyżeczka oliwy z oliwek
- sól pieprz do smaku
- szczypta stevii (jeśli ktoś posiada – naturalny słodzik)


 


Sos jogurtowy z ogórkiem:

- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka musztardy
- 1 ogórek długi na ok 40 cm
- majeranek
- sól, pieprz, papryka ostra

Przygotowanie:

Ogórka zetrzeć na tarce (osobiście nie obieram skórki, bo tam znajduje się najwięcej składników odżywczych), posolić i odstawić na 10 minut. Następnie odcedzić sok, który wydzielił się z ogórków (można wypić – na zdrowie :) ). Dodać resztę składników i wymieszać.


 


Sos szczypiorkowy:

- 100 ml jogurtu naturalnego
- łyżeczka oliwy z oliwek
- jajko ugotowane na twardo
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Umyty szczypiorek poszatkować drobno, połączyć z posiekanym jajkiem i resztą składników i gotowe!
Najlepiej pasuje do sałatek mięsnych, oraz do głównych dań np. Pierś z kurczaka z gotowanymi warzywami.


 


Sos bazyliowy:
- pęczek świeżej bazylii,
- świeżo wyciśnięty sok z jednej limonki,
- szczypta soli i pieprzu,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta stevii, a jeśli nie macie – to łyżeczkę miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek

Bazylię, czosnek, cukier, sól, pieprz i sok z limonki, oliwę dokładnie blendujemy, aż do otrzymania jednolitej masy. Całość przekładamy do miski i mieszamy. Sos ma bardzo intensywny smak i aromat. Można używać jako pesto.

 

 

 

Jak sami widzicie powyższe sosy są proste, szybkie i uniwersalne.
A Wy jakie macie pomysły na szybie i zdrowe sosy sałatkowe?

 

 

 

Przepisy pochodzą ze strony Dieta i Fitness

Komentarze

Do góry