Co lepsze? Nabiał 0% czy naturalne 1,5-2%?
Wiele osób stara się w wybierać nabiał 0%. Produkty takie stały się bardzo popularne. Spotkałam się nawet z tym, że niektórzy dietetycy również zalecają nabiał 0% (sic!). Tłumaczą to ograniczaniem kwasów tłuszczowych nasyconych. Ale nie biorą pod uwagę tego, że wśród kwasów nasyconych występujących w nabiale (ale również w jajach) znajduje się również CLA. Jest to kwas tłuszczowy trans, ale zupełnie o innych właściwościach, niż te tłuszcze TRANS, które powstają w skutek utwardzania olejów roślinnych lub ich spaleniu. CLA jest nam bardzo przydatny!
W żywieniu człowieka głównym źródłem CLA są mleko i jego przetwory.
CLA ma działanie m.in.:
- przecinowotworowe,
- przeciwrodnikowe. W porównaniu z witaminą E CLA wykazuje o blisko 100 razy większą aktywność antyoksydacyjną. Dzięki temu skutecznie ogranicza powstawanie wolnych rodników. Czyli ma dziełanie równieć przeciwzapalne.
- przeciwmiażdżycowe oraz działa ochronnie na układ krążenia
- obniża zawartość trójglicerydów oraz frakcji LDL (zły cholesterol)
- pozytywnie wpływa na redukcję masy ciała,
- pomocny przy zwiększaniu masy mięśniowej
Jak widzisz, spożywanie jogurtów, mleka, czy serów 0% nie koniecznie może wpływać na redukcję masy ciała.
Źródło: Dieta i Fitness
Komentarze